Hatékony Környezetbarát Biológiai Védekezés

Hatékony Környezetbarát Biológiai Védekezés

A fehérpenészes rothadás, vagy más néven szklerotíniás rothadás a hajtatás és az egynyári virágok egyik legveszedelmesebb betegsége. Járvány esetén 25-50%-os veszteséget is okozhat, szélsőséges esetben a teljes termést is veszélyeztetheti.

A fertőzési forrás a talaj, ahol a kórokozó szkleróciumai hosszú ideig életképesek maradnak. A fertőzés helyén a növényen világosbarna vizenyős folt keletkezik, amelyen nedves körülmények között pókháló, vagy vattaszerű, hófehér penészgyep alakul ki. A tövek sárgulnak, fonnyadnak, illetve a beteg részek fölötti szárrész lankad, hervad, végül elszárad. A fertőzött növényi maradványokkal a szkleróciumok megsokszorozódva kerülnek vissza a talajba, így a talaj fertőzöttsége évről évre növekszik.

 

Fehérpenészes rothadás miatt kipusztult virágágy

A betegség különösen veszélyes az egynyári virágágyakban, ahol nem lehet betartani a mezőgazdasági termelésben jól bevált vetésforgót. Csapadékos, hűvös nyarakon a Tagetes (Bársonyvirág) és Petúniák különösen veszélyeztetve vannak.

A KONI WG készítmény (Coniothyrium ministans) hiperparazita antagonista gombát tartalmaz, amely a természetben is megtalálható. A készítménnyel a gomba csiraszámát nagyságrendekkel megnövelhetjük a talajban, ami a kezelt területen levő kórokozó pusztulását idézi elő. Így a természetben évek alatt lezajló folyamatot néhány hétre rövidítjük le és tesszük az ember számára hasznosíthatóvá.

A KONI WG készítményt ültetés előtt kell 5-8 kg/hektár dózisban a talaj felszínére permetezni majd rotációs kapával 8-10 cm mélyen a talajba dolgozni. A készítmény hatását optimálisan 12-22 C talajhőmérséklet és 60-70 % víztelítettség mellett fejti ki. Optimális környezeti feltételek között a szkleróciumok pusztulási aránya 98% is lehet. Néhány kezelés után a betegség fellépése gyakorlatilag megszűnhet.

KONI WG biopreparátummal kezelt virágágy (Miskolc-Tapolca 2003. év)

KONI WG magyar termék

Gyakorlatilag nem mérgező, halakra nem veszélyes, méhekre nem veszélyes

Forgalmazási kategória: III. szabadforgalmú

Kép és szöveg Kerékgyártó István