A növényorvos tanácsai

Árpában és búzában sok helyen fertőz a helmintosporium és a vetésfehérítő bogár. A búza virágzása és az esős idő együtt fokozott fuzarium fertőzésveszélyt jelent.

Védekezzünk most Falcon 0,6-0,8 liter/ha, vagy Prosaro 0,8-1 liter/ha (fuzárium, helmintosporium)
Taglo 0,075 liter/ha dózissal (vetésfehérítő bogarak, levéltetvek)

Meggyben a monilia várhatóan erős fertőzési szintet fog elérni. Leghatékonyabb a preventiv védekezés. Teldor 500 Sc 1,0 liter/ha ( szabadforgalmú szer é.v.i.:3 nap)

 

Szőlőben a peronoszpora primer fertőzésének kialakulása várható és megjelent a lisztharmat tünete is. A nagy fertőzési veszélyforrás miatt erős kettős védelem indokolt: Melody Compakt + Falcon, vagy Sereno + Falcon.

Virágzó őszi káposztarepcében a repcefénybogarak mellett ütemesen tovább növekszik a becőormányosok létszáma. Calypso 0,1 liter/ha a Calypso méhekre nem veszélyes, virágzó kultúrákban, a nappali órákban is alkalmazható. Az integrált technológiákban is használható. IPM besorolás: sárga

Almában a varasodás fertőzési nyomása továbbra is magas. Az erős kuratív (gyógyító) hatású szerek felhasználása indokolt kontakt szerekkel kombinálva: Folicur 25 WG + Orthocid 50 WP, vagy Folicur Plus WG (Folicur 25 WG + Merpán 80 WG kombi csomagban), vagy Zato Plus WG (Zato 50 WG + Merpan 80 WG kombi csomagban)


Kerékgyártó István

2006. június 02.