Levélaknázó moly veszélyeztet

Tartalomjegyzék

Paradicsom levélaknázó-moly: Tuta absoluta (Meyrick, 1917)
Syn: Tuta absoluta (Povolny, 1994)

A paradicsom levélaknázó-moly (syn: dél-amerikai paradicsommoly), a sarlósajkú molylepkefélékhez (Lepidoptera rend, Gelechiidae család) tartozó faj Chiléből származik. 2006-ban Európába is behurcolták és egyre több országban, károsít. Ez a moly a paradicsom rendkívül veszélyes kártevője.

Paradicsom levélaknázó-moly elterjedése Európában, 2009. év

1

Dél-Amerikából behurcolt kártevő. Európában először 2006. év végén jelent meg Spanyolországban, Katalónia tartományban. Ezt követően már a szomszédos országokban, Marokkóban, Algériában (2008), Franciaországban, Olaszországban, Tunéziában, Máltán, Líbiában, Angliában, Görögországban és Svájcban (2009) azonosították.
A kikelt paradicsomaknázó-moly lárvák 0,5 mm hosszúak, ám a késői lárvakorban méretük eléri a 9 millimétert. A lárvák zöldessárga színűek, a feji vég alatt késői lárvakorban fekete csík húzódik.

2

A kifejlett imágó szürkésbarna, mérete cca. 6 mm, a szárny fesztávolsága 10 mm, de ennél kisebb és nagyobb egyedek is előfordulhatnak.

3

Legfontosabb gazdanövénye a paradicsom, itt 100%-os károsításra is képes, de veszélyeztetheti a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó termesztett és vadon élő növényt, tojásgyümölcsöt, paprikát, burgonyát, dohányt, fekete csucsort. Kizárólag a növény föld feletti részét károsítja. A lárvák a leveleket és a szárat részesíti előnyben, de a termést is megrághatják. Az erős fertőzés a levél teljes száradásához vezet, a szár aknázása pedig a növény torzulását, törpülését idézheti elő.


Levélaknázó-moly lárva rágása paradicsomtermésen

4

A paradicsom levélaknázó-moly életciklusa kedvező körülmények között mindössze 29 nap. Ez azt jelenti, hogy szaporodási sebessége igen gyors. A lárváknak nincs nyugalmi időszakuk, amennyiben elegendő táplálék áll rendelkezésükre. Növényházi körülmények között ennek megfelelően évente 10-12, szabadföldön 4-5 nemzedéke fejlődhet ki. 27 0C-on fejlődik a leggyorsabban, de még 14 0C -on is megél és szaporodik. A kertevő hőmérsékleti minimuma 9 0C.
Az imágó éjjel repül, nappal a levelek között bújik meg. A nőstény a tojásait a növény talajfelszín fölötti részeire rakja. Élete során egy nőstény egyed száz tojást rak le. A kikelt lárvák azonnal befúrják magukat a levél szöveteibe, ahol permetszerrel nehezen érhetők el.