Növényeink betegségei

Szobanövényeink teleltetése

Az újonnan megvásárolt szobanövények, nehezen viselik el a fűtött, páraszegény otthoni, irodai klímát. Ezek a növények légkondicionált, mesterséges fénnyel megvilágított üvegházakból kerülnek hozzánk, ahol a növények számára optimális körülményeket számítógép vezérli. A termőföldbe kevert tartós műtrágya is kimerült már, ne csodálkozzunk tehát, hogy ezek az érzékeny növények nehezen viselik el az új helyüket. Hol vannak már a mindent kibíró szobanövények: Szanzavéria, Kukoricalevél, Pletyka (Anyósnyelv), Filodendron, Buzogányvirág (Dieffenbachia).

 

Hőmérséklet

Sokszor növényeink betegnek tűnnek, pedig csak az új körülményekre reagálnak. Hiszen egyszer csak becsukunk ajtót, ablakot, elkezdünk fűteni, szárazzá válik a levegő vagy éppen a veranda túl hűvös. Ezekre az új hatásokra a növények különbözőképpen reagálnak, származási helyük szerint. Egyesek fáznak, mások éppen a melegtől szenvednek. Egyes növényeket 10 fok körüli hőmérsékleten kell teleltetni, mások éppen szobahőmérsékletre vágynak. Ám még ezeket a növényeket se tartsuk hősugárzó, radiátor közelében!

Fény

Napfényből se sok jut ilyenkor, és a világosságot egyre hamarabb és hosszabban váltja fel a sötétség. Gondoljunk bele milyen drasztikus a változás, ha napfényes teraszt felváltja a szürkés derengésbe burkolózó szoba. Mindent összevéve, ha ismerjük szobanövény fényigényét, ehhez idomítsuk a cserép helyének megválasztását. A fényhiány tipikus tünete a hajtások kifakulása és a növény felnyurgulása, görbülése. A fényhiánytól akár az egész növény megsárgulhat. A déli, nyugati fekvésű ablakok a legvilágosabbak. Lehetőleg ezek környezetében tartsuk növényeinket. Ne zsúfoljuk őket egymás hegyére-hátára, mert ezzel is kevesebb fényhez jutnak.

Levélhullás, levélbarnulás, hervadás

Ilyenkor sok szobanövény bánatosan hullatni kezdi leveleit. Sok esetben a levélcsúcs is barnulni kezd. A levélhullást okozhatja a hirtelen hőmérsékletváltozás, a gyenge fényviszonyok, esetleg éppen a túlöntözés, míg a csúcs barnulás általában a páratartalom csökkenésének köszönhető. De levélcsúcs-, levélszél barnulást okozhat még sok egyéb hatás is. Pl. só felhalmozódás a növény talajában, kártevők.

Túlöntözés

Elsődleges szabály, hogy jó szerkezetű, morzsás talajba ültessünk. A virágboltokban megvásárolt növények földje natúr termesztő tőzeg, amely ha egyszer kiszárad, csak nehezen veszi fel a vizet. Ezért, ha tehetjük ültessük át növényeinket virágföldbe. A folyamatos túlöntözésnél jobb, ha rendszertelenül öntözünk. Mindig ellenőrizzük az edények alján található nyílást. Öntsük ki a cserép alatti tálkából a felesleges vizet. A túlöntözött növények esetében fellépő gyökérrothadás is hervadáshoz vezet, éppúgy, mint a túlzott műtrágyázás, vagy éppen a már emlegetett só felhalmozódás. Arra is gondolhatunk, hogy ha túl kicsi az edény, a gyökerek nagyon összetekerednek, gubancolódnak a helyszűke miatt, a talaj szinte kifogy a növény alól. Ilyenkor sem elegendő oxigén, sem elegendő víz nem jut a gyökereknek, tehát mi mással reagálnának, mint hervadással. A túlöntözés jele tehát a levélhullás, barnulás, a hervadás. Ha felmerül a túlöntözés gyanúja, vizsgáljuk meg a növény gyökereit. Ha puha, elhalt, barna gyökereket találunk, a növényt akár ki is dobhatjuk. Ha még vannak ép gyökerek, a betegeket vágjuk le, a növényt fürdessük meg, és ültessük át. Ekkor esetleg még magához tér.

Napfényigényes a csüngő ágú tarka levelű fikusz, a téli fényhiányra levélhullással reagál.

Edzett, a száraz levegőt és fényhiányt is elviselő szobanövény a:

Szerkesztette: Kerékgyártó István

Jürgen Wolf: Szobanövények kézikönyve

Garami Márta: Téli szobanövény tippek