Díszfák és díszcserjék metszése

A gyümölcsfákhoz és a szőlőhöz hasonlóan a díszfák, díszcserjék metszésére is a tél vége a legmegfelelőbb időpont. Ilyenkor már láthatók a téli fagykárok és attól sem kell tartani, hogy a visszavágott ág, vagy vessző visszafagy. Lényeges különbség viszont a haszonnövényekhez képest, hogy a díszfáktól, díszcserjéktől nem várunk egyenletes és jó minőségű terméshozamot. Egyetlen fontos elvárás, hogy legyenek életerősek, egészségesek: legyen szép formájuk, lombozatuk, virág-vagy terméspompájuk.

Bővebben ...

Hópenész-Fusarium nivalis

A gyepet, mint minden élő szervezetet, betegségek támadhatják meg. A Hópenész gyakori betegség, leginkább télen fordul elő és kora tavasszal látható a hosszantartó hóolvadás után, különösen akkor, ha túl magasra hagytuk a füvet.

Bővebben ...

Időszerű teendők - tél

A leesett hó károsíthatja az örökzöldeket, különösen az oszlopos alakúakat. A rárakódó megolvadt vizes hóréteg eldeformálja, elcsúfítja növényünket és ágak is letörhetnek. A fiatal, karcsú, oszlopos örökzöldeket széles kötöző anyaggal kössük össze, az idősebb példányokról cirokseprűvel óvatosan verjük le a havat.

Bővebben ...

Helyi komposztálás

Az, hogy a szerves hulladék összegyűjtve komposztálható és így ismét felhasználható, régóta általánosan ismert. Az így nyert anyag trágyázására, talajjavításra kitűnően alkalmas. Azt azonban kevesen tudják, hogy a komposztálás nemcsak a kertészetekben, mezőgazdasági üzemekben, vagy a hulladék feldolgozó telephelyeken használt szokásos eljárás, hanem bármelyik egyszerű háztartásban is megszervezhető. Ezt nevezik helyi komposztálásnak. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy többé ne kelljen szerves növényi hulladékot a szemétbe dobni, hanem nagyon egyszerűen talajt készítsünk belőle. Ezzel nemcsak a szemétdíjat takaríthatjuk meg, de környezetbarát módón járunk el és még a virágcserepekbe, a kertbe a növényültetéshez szükséges földet is nyerhetünk. Ezzel a módszerrel szeretnénk megismertetni Önöket.

Bővebben ...

Fagyal-sövény ifjítása

Fagymentes időben ifjítsuk meg az elöregedett, felkopaszodott fagyal sövényünket (Ligustrum ovalifolium). Sok cserjeféle hajlamos a felkopaszodásra, a felső rügyek hajtanak ki tavasszal, az alsók pedig elhalnak, így a sövény alulról nem záródik. 3 évente ezért érdemes a sövényt a téli hónapokban megifjítani.

Bővebben ...